Радио Ватикана – медиата, в която стъпва папски крак

75 години след основаването си Радио Ватикана излъчва на 45 езика, има интернет страница, 380 служители и се издържа с 25 милиона евро годишно, казва изпълнителният му директор отец Федерико Ломбарди
19 мар 2006 11:25,
Радио Ватикана – медиата, в която стъпва папски крак
Отец Федерико Ломбарди. Снимка: Dnes.bg

Историята на Радио Ватикана започва преди 75 години с основаването му. Техническият му създател е Маркони /изобретателят на радиото/.

Радиото е създадено в много конкретен исторически момент, когато възниква и държавата Ватикана. Тогавашният папа – Пий XI, решава Ватикана да има свои институции и така се появява Радио Ватикана. То се заражда като свободно радио в свободна държава, независима от Италия.

Първата фаза от живота на радиото е да предава посланията и речите на папата, да се обръща свободно към християните и да помогне на народите и църквите, които не са свободни. През Втората световна война радиото е използвано и като хуманитарен инструмент.

В Радио Ватикана има два важни документа:

- Устав, в който ясно са описани и обяснени целите и мисията на Радио Ватикана

- Правилник за персонала, в който са посочени всички аспекти от административна и творческа гледна точка.

Радиото няма търговска цел и не защитава политически интереси, а е в услуга на на разпространението на големите идеали.

Медиата получава финансиране от Ватикана. Всяка година представя проекто-бюджет, който се обсъжда от компетентните институции. Ако бюджетът бъде одобрен, радиото получава исканото финансиране на редовни вноски през цялата година.

Сумата за една година е между 20 и 25 милиона евро, които се използват за разходи за над 380 служители и поддръжка на апаратурата.

Разходите за служителите са приблизително 60% от всички разходи и затова, ако искаме да добавяме нови езици и програми, гледаме да е с нула разходи, споделя отец Федерико Ломбарди, изпълнителен директор на Радио Ватикана. Той бе лектор на семинара за журналисти “Европейски стандарти в медиите”, организиран от фондация Unidea в Рим.

На колко езика предава радио Ватикана?

В момента радиото излъчва на 45 езика, но не на всички тях има всекидневни радиопредавания. Всеки ден предаваме на трийсет различни езика, а на останалите се правят редовни излъчвания, но не всекидневни.

Изборът на тези езици, на които днес предаваме, е бил направен по исторически причини, в течение на времето. В началото, след основавнето си, радиото е предавало предимно на западноевропейските езици.

След това се развиват и редакциите на езици от страните от Централна и Източна Европа, заради липсата на свобода на словото в тези страни. Наскоро бяха основани и редакциите и предаванията, насочени към други континенти – Южна Америка и Азия, като някои от тях предават на европейски езици.

Последният език, на който отворихме редакция, е суахили – език, който е широко разпространен в Африка.

Колко пъти папа е влизал в радио Ватикана?

Историята на радиото започва с папа Пий XI. Така че всички папи след него са използвали Радио Ватикана за своите послания и то е предавало гласовете на всички понтифи.

Всички папи, с изключение на Йоан Павел I, са правили посещение в редакцията на радиото. Папа Йоан Павел I беше на престола само един месец и просто нямаше време да ни посети.  

Кои папи са били най-силно заинтересовани от радиото?

Всички папи са подкрепяли радиото, но, разбира се, най-голяма рола има основателят му Пий XI, който е имал интуицията да създаде радио от този тип.

Също така, голяма роля е имал и папа Павел VI, защото той допринася много и променя стратегията на медиата. Оттогава то не само излъчва новини за големи събития за църквата и папата, но се разширява с много редакции, които предават  в различни страни.

Защо решихте да правите интернет страница на радиото и не се ли притеснявате, че в един момент тя може да измести по ползваемост и посещаемост радиото?

Ние следим, както всички вас, развитието на технологиите и медиите, но не сме пророци и не знаем какво ще стане след 10 години.

Преценихме, че работата, която правим, може да добие допълнителна стойност, ако към радиото добавим Интернет страница. Освен това в уебстраницата се използват и самите текстове на предаванията, така че създадохме много богат и голям архив.

На японски език например вече няма радиопредавания, а има само интернет страница. Така че, от тази гледна точка, това е разнообразие от култури и езици в радиото.

Как се включва Интернет в католицизма като теология и как стои въпросът с правата върху речите и изявите на папата

Отношението на Църквата към Интернет е, разбира се, позитивно. 

Как отразихте освобождаването на Али Агджа от затвора и повторното му връщане там?

Ние излъчваме информация, така че просто предадохме новината. Нямахме допълнителни коментари по въпроса.

*Използвани са въпроси и на други медии

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации