Папски хвалби за управляващите ни

В разговор с премиера Станишев папата посочил, че управляващата коалиция е много добър пример как различни по своето естество партии могат да работят за доброто на страната си
23 май 2006 19:09,
Папски хвалби за управляващите ни
Папа Бенедикт ХVІ и българският премиер Сергей Станишев на срещата си във Ватикана. Снимка: Пресцентърът на правителството

Управляващата коалиция в България е пример как трябва да се работи за постигане на стратегическите цели на страната. Това подчерта пред министър-председателя Сергей Станишев папа Бенедикт ХVІ. Премиерът и ръководената от него официална делегация бе на аудиенция във Ватикана по случай 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

В разговора на “четири очи” папа Бенедикт ХVІ е проявил много голям интерес към тристранната коалиция, която управлява България и е посочил, че страната ни е много добър пример как различни по своето естество партии могат да работят заедно за доброто на страната си и да постигат нейните стратегически цели, каквато е европейската ни интеграция.

Папата е подчертал още, че България е много добър пример за толерантно отношение и мирно съжителстване на различни религии и етноси.

На срещата министър-председателят Сергей Станишев благодари за подкрепата на Ватикана и лично на папа Бенедикт ХVІ в процеса на разширяване на ЕС и за членството на България в Общността.

Светият Отец каза, че винаги твърдо ще подкрепя този процес, защото членството на България в ЕС ще донесе не само още сигурност на региона, но и ще обогати културното разнообразие на Европа.

Делото срещу българските медици в Либия бе другата важна тема в разговорите на премиера с папа Бенедикт ХVІ. Министър-председателят подчерта, че България високо цени съпричастността, която Светият престол изразява към съдбата на българските медици в Либия и за активната подкрепа в усилията на страната ни да се намери справедливо решение на процеса срещу тях.

Утре българската делегация ще се поклони пред гроба на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе”, където ще е срещата с православната ни общност. По-късно ще бъде положен венец на българската плоча в базиликата „Санта Мария Маджоре”, където са получили признание славянските книги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание