BBCBulgarian.com
  • Помощ
  • Само текст
 
Обновено:: 03 Април, 2005 - Публикувано 12:00 GMT
 
Изпрати на приятел За печат
Консоло: България не защитава имиджа си
 
Ватикана
Площад "Свети Петър" във Ватикана
Според Джузепе Консоло, бившия адвокат на Сергей Антонов, ако българските тайни служби са провеждали операции за защита от обвиненията за българска следа в атентата срещу папата, това не означава, че тя е съществувала.

В интервю за Българската редакция на ББС Консоло каза, че България не прави достатъчно в момента, за да защити имиджа си.
От Рим съобщава Виолина Христова

Адвокатът на Сергей Антонов в процеса за атентата срещу папата Джузепе Консоло, който сега е сенатор от десния Национален съюз, е един от малцината в Италия, убедени, че българска следа няма.

Консоло аргументира убедеността си с факта, че е изчел всичките 50 хиляди страници документи по делото.

„Според тези документи българска следа не съществува. Всички сега вадят разни истории като спортните запалянковци, които поддържат само една теза. Документите от процеса казват обаче, че Агджа е действал сам.
Ако има други документи, които говорят за друга следа, различна от тази от миналите процеси, то всичко е възможно...Аз лично обаче, след като съм прочел 50-те хиляди страници от процеса, които малцина са изчели, не мога да не кажа, че това е една измислена история“, допълва Джузепе Консоло.

Според него грешката на мнозина, която дава началото и на недоразумение, е да се смятат за виновни нечии тайни служби, само за това, че са помогнали на България да се зашити от обвиненията.

„Възможно е пред неоснователни обвинения нечии секретни служби да са пуснали в действие серия от дезинформации, но това не значи, че българската следа съществува. Напротив, точно обратното“, според Консоло, защото ако тези служби бяха участвали в организирането на атентата, нямаше да има нужда да се подготвя дезинформация, тъй като за това те са щели да помислят още преди.

„Точно защото не са имали нищо общо, службите са се опитали да защитят името си “, казва още Джузепе Консоло.

Попитах сенатора от Националния съюз защо точно сега се вадят документите от ЩАЗИ, при положение, че за тяхното съществуване се е знаело отдавна.

Според сенатора това се прави, тъй като историята е актуална заради ужасните моменти, които преживява папата.

„Говоренето сега за тези неща прави новина“, допълва още Консоло и изказва съжаление, че за бъдещите поколения ще остане съмнението, че българите са организирали атентата срещу папата.

А прави ли България достатъчно, за да защити имиджа си?

„Не. Би трябвало да прави много повече. Може и да е политическа оценка, но според мен България би трябвало да протестира много по-енергично, защото и в самата България някой може да си мисли, че тя е намесена. Но не е така“, завършва Джузепе Консоло и припомня, че в Италия има оше един човек, убеден в невинността на българите – бившият премиер Джулио Андреоти.

 
 
ГЛАВНИ ТЕМИ
 
 
Изпрати на приятел За печат
 
  Пишете ни
 
BBC Copyright Logo ^^ Нагоре
 
  Архив
 
  BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>