Първанов поиска мощите на Свети Кирил от Рим

Президентът разговаря с папа Бенедикт XVI на четири очи
24 май 2005 11:30,
Първанов поиска мощите на Свети Кирил от Рим

Президентът Георги Първанов поиска от папа Бенедикт XVI част от мощите на Свети Кирил, чийто гроб е в римската базилика "Сан Клементе" предаде вестник Телеграф.

Държавният ни глава е заявил, че българският народ ще бъде дълбоко благодарен, ако към страната ни бъде направен подобен жест.

Вчера президентът разговаря на четири очи с новия папа на Ватикана. Той е третият държавен глава след президентите на Италия и ЮАР, който влиза на аудиенция с новоизбрания глава на Римокатолическата църква.

Президентът и Светия отец са обсъдили ролята на братята Кирил и Методий за развитието на европейския проект и единението на християнството. Президентът Първанов е благодарил на папата за продължаването и в неговия понтификат на дългогодишната традиция за отбелязване на 24 май в Рим. Първанов подарил на папа Бенедикт XVI икона на светите братя Кирил и Методий и копия на предмети от Панагюрското съкровище.

След ауиенцията папа Бенедикт XVI прие цялата българска делегация и отправи поздрав и благословия към българския народ. Държавният глава е поканил Светия отец да посети България.

Двамата са разговаряли още за създаването с помощта на Светия престол на Кирило-методиев център в България. Идеята за подобна инициатива се е родила при посещението на папа Йоан Павел Втори у нас през 2002 година.

Папа Бенедикт XVI е изразил увереност, че на 1 януари 2007 година България ще бъде приета за пълноправен член на Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание